Het geheim van zwarte Finse beits

Met haar prachtige houten huizen in gekeurde of zwarte beits ademt Finland die typisch Scandinavische sfeer: kleurrijk en natuurlijk. Ondanks het vochtige klimaat met neerslag in alle maanden van het jaar en met extreme temperatuurverschillen, weten de Finnen deze karakteristieke uitstraling van hun huizen te behouden. Hoe kan dat?

Het geheim schuilt in de sterke, kwalitatief hoogstaande verf en beits die zij gebruiken. Finland staat erom bekend dat daar de beste en meest duurzame verf geproduceerd wordt. FinnColors, dat wordt geproduceerd in de prachtige merenregio Tampere, biedt een breed assortiment aan oersterke verfproducten voor binnen en buiten. Door de hoge kwaliteit heeft uw geschilderde houtwerk weinig onderhoud nodig.

Zwarte beits uit Finland

Je Scandinavische huis, blokhut of tuinhuis zwart beitsen: steeds vaker zie je in het landschap die prachtige, zwart gebeitste gebouwen. Donkere kleuren geven op grotere houten oppervlaktes een prachtig resultaat. Zwarte beits is zowel trendy als klassiek. Zwart valt op en zorgt voor een robuuste uitstraling.

Onze zwarte beits geeft die krachtige, diepzwarte en matte uitstraling die houten oppervlaktes die mooie klassiek zwarte uitstraling geven. De beits wordt in Finland op kleur gemaakt met speciale, sterke en natuurlijke zwarte kleurpigmenten.

Dekkende beits ‘Woodtex Opaque’ voor houten woningen, blokhutten, chalets, schuren en tuinhuizen
Lariks Houtbouw Bart vd Spoel kiest bij alle nieuwe houtbouwprojecten voor FinnColors beits. ”De natuurlijke look, milieuvriendelijkheid en zeer lange bescherming zijn voor ons de redenen dat wij met FinnColors werken”.

Lariks Houtbouw Bart vd Spoel kiest bij alle nieuwe houtbouwprojecten voor FinnColors beits. ”De natuurlijke look, milieuvriendelijkheid en zeer lange bescherming zijn voor ons de redenen dat wij met FinnColors werken”.

Lange onderhoudsinterval en makkelijk overschilderbaar

Onze dekkende, watergedragen buitenbeitsen bewijzen ook in Nederland al 40 jaar hun kwaliteit met een gemiddelde onderhoudsinterval van 8 – 12 jaar. Ze worden gemaakt in veel opvallende en sterke kleuren als rood, wit, blauw en en zwart. Opnieuw beitsen na een lange periode is erg gemakkelijk. Haal het vuil eraf met wat water en de beits is in één laag overschilderbaar. Gemiddeld is dit dus om de 10 jaar.

zwart huis geverfd houten huis beits scandinavische verf

Hier is goed te zien hoe de beits de structuur van de houtnerven accentueert. Dit komt doordat de Finse beits diep in het hout trekt. De dekkende beits heeft een vrij matte uitstraling, waardoor die typische frisse, natuurlijke Scandinavische look wordt gecreëerd.

Waardoor maakt onze zwarte Finse beits het verschil?

De Finnen weten als geen ander hoe ze hun hout moeten beschermen. Al meer dan 100 jaar wordt deze beits gebruikt op houten gebouwen. Met een onderhoudsinterval van vaak meer dan 10 jaar, – ook bij zwarte kleuren – maakt de dekkende Finse beits het verschil. Doordat de beits licht elastisch is, zal hij niet snel scheuren of bladderen.

Er zijn veel verschillende verf- en beitsproducten verkrijgbaar, maar die zijn niet allemaal even goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Doordat een zwart oppervlak het zonlicht absorbeert (in plaats van weerkaatst) wordt de temperatuur op een zwart oppervlak ook veel hoger – tot soms wel 70 – 80 graden op een zonnige zomerdag.

Juist onder deze hoge temperaturen krijgt het hout veel te verduren. Het hout kan dan gaan barsten. Dit kan voorkomen worden door een goed beitssysteem te gebruiken. Dit systeem voorkomt dat vocht in het hout kan trekken, maar heeft tegelijkertijd een damp-open structuur. Het risico van houtscheuren wordt hiermee sterk verkleind. Juist in periodes van extreme zomerse hitte wordt er veel gevraagd van een goede beits.

Daarom Finse beits!

in Nederland wordt al bijna 40 jaar Finse beits gebruikt, vooral op houten woningen. Maar ook op blokhutten, tuinhuizen, veranda’s e.d. is gebleken dat deze beits, zelfs in de kleur zwart, met gemak de genoemde onderhoudsinterval van 10 jaar haalt. Om u een idee te geven van welk type projecten het hier om gaat, ziet u hieronder diverse voorbeelden van zwarte objecten die geschilderd zijn met onze dekkende, watergedragen beits ’Woodtex Opaque’.

Milieuvriendelijk

De FinnColors producten worden op een zeer duurzame en milieuvriendelijke wijze geproduceerd. FinnColors maakt voornamelijk verf op waterbasis en er worden geen giftige stoffen gebruikt in het productieproces. De verf is hierdoor niet of nauwelijks belastend voor mens en milieu. Lees hier meer over onze milieuvriendelijke producten en werkwijze.

Het aanbrengen van de Woodtex Opaque dekkende beits

De beits vloeit zeer goed en trekt na aanbrengen diep in het hout. Er hoeft geen primer te worden aangebracht. Het mooiste resultaat wordt behaald door te werken met een (blok)kwast, omdat hiermee de beits goed in de nerven kan worden gebracht. Veel professionele schilders en houtbouwers kiezen er, vanwege de snelheid, vaak voor om met een verfspuit te werken. Wij adviseren altijd om 2 lagen aan te brengen. Die 2e laag zorgt voor de ‘finishing touch’, o.a. op droge plekken in het hout, bij houtnerven of plekken waar bij de 1e laag net wat minder beits is aangebracht.