FinnColors Woodtex Akva: de speciale beits voor lariks-/douglashout

Lariks- en Douglashout

Lariks- en Douglashout kenmerken zich door die prachtige, typische warme roze-oranje kleur. De beide houtsoorten zijn in de praktijk nauwelijks van elkaar te onderscheiden; ze lijken erg op elkaar. Daarom wordt er ook vaak gesproken over Lariks-Douglashout als één en dezelfde houtsoort.

Hoewel Lariks- en Douglashout niet per se gebeitst hoeft te worden, kiezen veel mensen hier toch voor. Dit heeft niet alleen met extra bescherming te maken, maar ook omdat op die manier vergrijzing wordt tegengegaan en het hout zijn mooie originele kleur/gloed behoudt.

Gemiddeld heeft Douglas- en Larikshout dat is gebeitst met Woodtex Akva pas na 6 – 8 jaar een nieuwe beitslaag nodig.

Lariks Houtbouw over Woodtex Akva

Bart en Esther Van der Spoel – eigenaren Lariks Houtbouw:
”Uiteraard willen onze klanten de mooie, natuurlijke kleur van het Larikshout behouden. Het voorkomen van vergrijzing van het hout is dan ook een belangrijk thema.
Met de Finse beits ’Woodtex Akva’ in de Larikskleur hebben we hier de juiste oplossing voor gevonden. De beits beschermt niet alleen zeer goed, maar is qua kleur ontzettend natuurlijk en kleurvast.En inmiddels na 5 jaar zit het nog altijd mooi, ik durf wel te stellen dat het nog wel enkele jaren duurt voordat het weer eens aan een nieuwe beitslaag toe is.  Voor dergelijke semi-transparante beits is dat echt zeer goed. De beits is erg makkelijk om aan te brengen, ik kan wel stellen dat ál onze klanten er erg tevreden over zijn”.

Liever een andere kleur?

Uiteraard kan Lariks- en Douglashout ook in een andere semi-transparante tint óf in een dekkende tint (met de dekkende beits Woodtex Opaque) gebeitst worden. Kijk hiervoor op onze kleurenpagina.

Speciale Finse beits voor Lariks- en Douglashout

Onze Finse Woodtex-Akva beits in de kleur Lariks-Douglas is een semi-transparante houtbeits met speciaal toegevoegd pigment en UV-filter. Door het toepassen van deze prachtige beits behoudt het hout zijn natuurlijke, warme uitstraling én wordt de levensduur van het hout verlengd. De Finse beits wordt gebruikt voor het behandelen van o.a. blokhutten, Scandinavische (houten) woningen, tuinhuizen maar is ook geschikt voor overkappingen, schuurtjes en schuttingen.

Deze beits bevat specifieke kleurpigmenten waardoor de beits het hout een mooie warme, rozige gloed geeft, net als wanneer het hout nog nieuw is. Door de hoge kwaliteit – in Finland weet men als geen ander hoe het hout te beschermen – valt deze beits qua bescherming in de allerhoogste categorie beitsen.  Het meeste hout hoeft gemiddeld pas na 7 – 8 jaar opnieuw behandeld te worden, waarbij de kleur in die periode mooi blijft. Voor een semi-transparante beits is dit een zeer lange periode is. En in veel gevallen is deze periode nog wel langer.

Door het toepassen van deze prachtige beits behoudt het hout zijn natuurlijke, warme uitstraling én wordt de levensduur van het hout verlengd. Het hout houdt ook na langere tijd zijn een mooie warme, rozige gloed, net als wanneer het hout nog nieuw is.

Woodtex akva Transparante, semi-matte watergedragen beits
Woodtex akva Transparante, semi-matte watergedragen beits

Schuur van Douglashout bij Under de Bynten, behandeld met ’Lariks’ beits.

Jan Posthuma, eigenaar ’Under de Bynten te Sneek’
”Wij waren op zoek naar een kwalitatief goede beits, die aantoonbaar beter is dan andere beitsen en hebben dit gevonden met FinnColors. Specifiek deze Lariks/Douglas kleur geeft een zeer natuurlijke, warme en mooie gloed aan het hout, wat zo typerend is voor dit hout. De mooiste Lariks/Douglas beits die ik heb gezien”.

Behouden van de natuurlijke kleur

De voornaamste reden dat deze Finse Lariks-douglas beits wordt toegepast is voor het behouden van de oorspronkelijke houtkleur en -uitstraling.

In de buitenlucht zal het klimaat de kleur van Lariks- en Douglashout in de loop der tijd veranderen, vooral door UV-straling en neerslag. Door dit natuurlijke proces van vergrijzing zal het hout logischerwijs een grijze kleur krijgen. Om de originele kleur te behouden is behandeling met deze beits een goede oplossing.

Wanneer het wordt aangebracht op vuren- en grenenhout, wordt ook een prachtige gloed gecreëerd. De beits is volledig mat en vormt niet tot nauwelijks een laag. Hierdoor ontstaat een zeer natuurlijke uitstraling, zoals op de foto’s te zien is.

De beste bescherming

Door toepassing van onze beits wordt vergrijzing van uw hout voorkomen. Daarnaast beschermt de beits tegen schimmelgroei. Pas na een zeer lange periode moet het hout opnieuw behandeld worden, bijvoorbeeld op het moment dat u zelf vindt dat de uitstraling van het hout te dof begint te worden. De schimmelbeschermende werking van de beits zeer langdurig; vanwege het zeer vochtige en extreme klimaat in Finland is de noodzaak tot bescherming daar nog groter dan in Nederland. Dat deze beits het in Nederland en België zo goed doet, is dan ook niet vreemd.

De kenmerken op een rijtje:

  • In Finland geproduceerde beits op waterbasis, bevat eveneens natuurlijke oliën die het hout beschermen
  • Zeer matte, natuurlijke uitstraling, vormt geen filmlaag
  • Laat de natuurlijke tekening van het hout zichtbaar
  • Gemiddelde onderhoudsinterval van 7 – 8 jaar (indien volledig kleurloos korter: 3 – 4 jaar).
  • Ademende en damp-open beits, hout kan hierdoor uitzetten zonder dat de beits scheurt of bladdert
  • Pigmenten in de beits blokkeren UV-straling
  • Geen aparte primer of impregnatie benodigd voor het aanbrengen
  • Uitmuntende bescherming tegen schimmel

Toch liever een andere kleur beits? Kijk dan eens op onze kleurenpagina.