Zwarte beits uit Finland

Je Scandinavische huis, blokhut of tuinhuis zwart beitsen: steeds vaker zie je in het landschap die prachtige houten, zwart gebeitste houtbouw. Donkere kleuren geven op grotere houten oppervlaktes een prachtig resultaat. Zwarte beits is niet alleen zeer trendy, maar ook klassiek. Zwart wordt ervaren als een zeer sterke kleur en zorgt voor een robuuste uitstraling.

Onze beits in de kleur zwart geeft die krachtige, diepzwarte en matte uitstraling die wordt gewenst om een houten oppervlakte die mooie klassieke zwarte uitstraling te geven. De beits wordt in Finland op kleur gemaakt met speciale, sterke en natuurlijke kleurpigmenten, waardoor de beits zijn krachtige zwarte kleur krijgt.

Bart van der Spoel van Lariks Houtbouw 

“Wij kiezen bij alle nieuwe houtbouwprojecten voor FinnColors beits. De natuurlijke look, milieuvriendelijkheid en zeer lange bescherming zijn voor ons de redenen om met FinnColors werken”.

Lang onderhoudsinterval en makkelijk overschilderbaar

Onze dekkende, watergedragen buitenbeitsen (ook in krachtige kleuren, zoals rood en zwart) bewijzen ook in Nederland al ruim 40 jaar hun kwaliteit met een gemiddeld onderhoudsinterval van 8 tot 12 jaar. Opnieuw beitsen na een lange periode is erg gemakkelijk; indien nodig hoeft alleen met water het vuil weggehaald te worden alvorens het overschilderen (1 laag) kan gebeuren. In de meeste gevallen is het gemiddeld onderhoudsinterval 10 jaar. De beits bladdert of scheurt niet, dankzij de damp-open structuur. Vocht kan hierdoor uit het hout trekken – dit in tegenstelling tot ’gewone’ lakverven, die een afsluitende laag vormen.

Waardoor maakt onze zwarte Finse beits het verschil?

Er zijn vele verschillende verf- en beitsproducten verkrijgbaar, maar vaak weerstaan ze extreme weersomstandigheden niet goed. Doordat een zwartgeverfde oppervlakte het zonlicht absorbeert in plaats van weerkaatst, kan de temperatuur op een zwart oppervlak heel hoog oplopen hoger, soms wel tot 70° – 80° celsius op een zonnige zomerdag.

Juist onder deze extreem hoge temperaturen krijgt het hout veel te verduren en hout kan barsten. Dit kan worden voorkomen met een goed beitssysteem, dat voorkomt dat vocht in het hout kan trekken en dat desondanks een damp-open structuur heeft waardoor vocht uit het hout kan trekken.

Al meer dan 100 jaar wordt deze beits in Scandinavië gebruikt op houten huizen. Met een onderhoudsinterval van vaak meer dan 10 jaar, ook bij zwarte kleuren, maakt deze dekkende Finse beits zeker het verschil. Ook doordat het licht elastisch is, zal het niet gauw gaan scheuren of bladderen.

Op de afbeeldingen hieronder kunt u goed zien hoe de beits de structuur van de houtnerven accentueert. Dit komt doordat de Finse beits diep in het hout trekt. De dekkende beits heeft een vrij matte uitstraling, waardoor die typische frisse, natuurlijke Scandinavische look wordt gecreëerd.

zwart
zwart huis geverfd houten huis beits scandinavische verf

Milieuvriendelijk

De FinnColors producten worden op een zeer duurzame en milieuvriendelijke wijze geproduceerd. FinnColors maakt voornamelijk verf op waterbasis en er worden geen giftige stoffen gebruikt in het productieproces. De verf is hierdoor niet of nauwelijks belastend voor mens en milieu. Lees hier meer over onze milieuvriendelijke producten en werkwijze.

Het aanbrengen van de Woodtex Opaque dekkende beits

De beits vloeit zeer goed en trekt na aanbrengen diep in het hout. Er hoeft geen primer te worden aangebracht. Het mooiste resultaat wordt behaald door te werken met een (blok)kwast, omdat hiermee de beits goed in de nerven kan worden gebracht. Veel professionele schilders en houtbouwers kiezen er, vanwege de snelheid, vaak voor om met een verfspuit te werken. Wij adviseren altijd om 2 lagen aan te brengen. Die 2e laag zorgt voor de ‘finishing touch’, o.a. op droge plekken in het hout, bij houtnerven of plekken waar bij de 1e laag net wat minder beits is aangebracht.

Daarom Finse beits!

Finse beits wordt in Nederland al bijna 40 jaar gebruikt. Niet alleen op Finse en Zweedse houten woningen, maar steeds meer ook op blokhutten, tuinhuizen, veranda’s e.d.. In die 40 jaar is gebleken dat deze beits – zelfs in de kleur zwart – met gemak de genoemde onderhoudsinterval van 10 jaar haalt. Om een idee te geven om welk type projecten het hier gaat, tonen wij hieronder een kleine selectie van zwarte projecten die geschilderd zijn met onze dekkende, watergedragen beits ’Woodtex Opaque’.

Familie v.d. Velden

“Voor ons is het belangrijk dat we na het beitsen voor langere tijd geen onderhoud meer hoeven plegen, zodat het toekomstbestendig is. Het product Woodtex Opaque van FinnColors past hier uitstekend bij door de onderhoudstermijn van gemiddeld 10 jaar.”.

Lees meer >

Over de Finse verf

Met haar prachtige houten huizen ademt Finland die typisch Scandinavische sfeer: kleurrijk en natuurlijk. Ondanks het vochtige klimaat met neerslag in alle maanden van het jaar en met extreme temperatuurverschillen, weten de Finnen deze karakteristieke uitstraling van hun huizen te behouden.

Het geheim schuilt in de sterke, kwalitatief hoogstaande verf en beits die zij gebruiken. Finland staat er dan ook om bekend dat daar de beste duurzame verf geproduceerd wordt. FinnColors, dat wordt geproduceerd in de prachtige merenregio Tampere, biedt een breed assortiment aan sterke verfproducten voor binnen en buiten. Door de hoge kwaliteit heeft het geschilderde houtwerk heel weinig onderhoud nodig.

Alle kenmerken op een rij:

  • 100%  Finland geproduceerde beits op waterbasis, bevat eveneens natuurlijke oliën die het hout beschermen
  • Mooie matte, zwarte en natuurlijke uitstraling.
  • Laat de natuurlijke tekening van het hout zichtbaar
  • Gemiddelde onderhoudsinterval van 8 – 12 jaar; de kleur blijft in die tijd mooi helder en fris
  • Ademende en damp-open beits, hout kan hierdoor uitzetten zonder dat de beits scheurt of bladdert
  • Geen aparte primer of impregnatie benodigd voor het aanbrengen
  • Uitmuntende bescherming tegen schimmel
  • Weerstaat temperaturen van -50° celsius tot + 80° celsius